24 kwietnia 2023 r. w Zespole Szkół Ponadpodstawowych im. Karola F. Libelta w Krotoszynie uroczyście oddano do użytku pracownię gastronomiczną, która powstała w ramach projektu „Inteligentne Specjalizacje w Powiecie Krotoszyńskim – adaptacja pomieszczeń i wyposażenie pracowni w szkołach prowadzących kształcenie zawodowe”. Z pracowni wyposażonej w nowoczesny sprzęt i urządzenia będą korzystać uczennice i uczniowie, którzy kształcą się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych w Technikum nr 2 – szkoły, która wielokrotnie była wyróżniana w rankingach Perspektyw. Dzięki wspomnianemu projektowi i zaangażowaniu środków, które przeznaczył Powiat Krotoszyński baza dydaktyczna szkoła wzbogaciła się między innymi o takie profesjonalne pomoce jak: piece konwekcyjne, szafę chłodniczą, czy wyposażenie w postaci szaf i stołów.
Spotkanie inaugurujące działalność pracowni swoją obecnością zaszczycili: Starosta Krotoszyński Stanisław Szczotka, Wicestarosta Krotoszyński Paweł Radojewski, Wiceprzewodniczący Rady Powiatu Krotoszyńskiego – Dariusz Rozum, Sekretarz Powiatu Joanna Dymarska – Kaczmarek, Naczelnik Wydziału Edukacji, Kultury i Sportu Przemysław Wójcik i zastępczyni naczelnika Wydziału Organizacyjnego Hanna Liberska. W uroczystości wzięli udział także zaprzyjaźnieni dyrektorzy szkół i placówek Powiatu Krotoszyńskiego, w których również jest realizowany ten projekt.
Pracownia będzie wykorzystywana do nauczania przedmiotów zawodowych, a wyposażenie techniczne stworzy uczniom warunki do lepszej nauki, zdobywania doświadczenia i przygotowania do egzaminów zawodowych. Jesteśmy bardzo zadowoleni, że dzięki projektom podnosimy jakość kształcenia młodzieży. Nowoczesna edukacja zawodowa dobrze przygotowuje uczniów do uzyskania kwalifikacji zawodowych i zdobywania praktycznych umiejętności wykorzystywanych w pracy. Rynek pracy potrzebuje profesjonalistów. Mówili o tym w krótkim wprowadzeniu dyrektor szkoły Roman Olejnik, jak również starosta Stanisław Szczotka. Przed przecięciem wstęgi przez zaproszonych gości i gospodarzy w intencji bezpiecznej pracy, uroczystego poświęcenia pomieszczeń dokonał ksiądz Łukasz Kocaj. Zaproszenie goście mieli okazję zobaczyć krótki pokaz kulinarny wykonany przez uczniów technikum. Przygotowane danie smakowało wybornie, a finezja z jaką zostało podane było także ucztą dla oczu. Profesjonalizm uczniów zgromadzeni goście nagrodzili gromkimi brawami.
Projekt, w ramach którego powstała ta pracownia, realizowany jest w ramach Działania 9.3 Inwestowanie w rozwój infrastruktury edukacyjnej i szkoleniowej Poddziałania 9.3.2 Inwestowanie w rozwój infrastruktury kształcenia zawodowego Wielkopolskiego Regionalnego Programu Operacyjnego na lata 2014-2020.
Tekst: Przemysław WójcikZdjęcia: ZSP 2 Krotoszyn