10 maja 2023 r. w Zespole Szkół Specjalnych im. Marii Grzegorzewskiej w Krotoszynie odbyło się uroczyste otwarcie zmodernizowanej pracowni gastronomiczno- cukierniczej. Modernizacja odbyła się w ramach projektu „Inteligentne Specjalizacje w Powiecie Krotoszyńskim – adaptacja pomieszczeń i wyposażenie pracowni w szkołach prowadzących kształcenie zawodowe”.
Temu szczególnemu wydarzeniu towarzyszyło wielu znamienitych gości: Starosta Krotoszyński Stanisław Szczotka, Wicestarosta Krotoszyński Paweł Radojewski, Naczelnik Wydziału Edukacji, Kultury i Sportu Przemysław Wójcik, Ksiądz Prałat dr Aleksander Gendera, radni powiatowi, dyrektorzy szkół i placówek powiatowych.
Na uroczystości nie mogło również zabraknąć Pani Dyrektor Doroty Walczak, wicedyrektor Magdaleny Snadnej, nauczycieli uczących zawodu, a przede wszystkim uczniów kształcących się w zawodzie cukiernik.
Uroczystego przecięcia wstęgi dokonali zaproszeni goście wraz z dyrektor szkoły, a ksiądz prałat dr Aleksander Gendera poświęcił miejsce, aby dobrze i przez długie lata służyło młodzieży.
Pani dyrektor Dorota Walczak wygłosiła krótkie przemówienie, dziękując za pomoc i współpracę w realizacji projektu i podkreślając, że daje to możliwości na lepszy rozwój szkoły oraz zapewnia uczniom zdobycie konkretnego zawodu.
Na nową pracownię została zaadoptowana i zmodernizowana już istniejąca pracownia cukiernicza. Obecnie miejsce praktyk zawodowych jest nowoczesne, wyposażone w specjalistyczny sprzęt. Unowocześniona przestrzeń pozwoli naszym uczniom na zdobywanie jak najlepszych umiejętności cukierniczych, a także umożliwi wytwarzanie wyrobów o najwyższej jakości zgodnie z zasadami bezpieczeństwa zdrowotnego żywności.
I właśnie takiego wyrobu - najwyższej jakości - mogliśmy posmakować jeszcze tego samego dnia. Uczniowie nie tylko zaprezentowali zakupione sprzęt, lecz także przygotowali wyśmienite kruche ciasteczka z cukrem, które rozpływały się w ustach i przepysznie smakowały.
Dzięki profesjonalnemu wyposażeniu pracowni cukierniczej absolwent Branżowej Szkoły I Stopnia, opuszczający mury naszej szkoły, będzie znakomicie przygotowanym pracownikiem, gotowym realizować się na nowoczesnym rynku pracy i umiejącym sprostać wymaganiom współczesnych zakładów cukierniczych.
Pracownia wyposażona w nowoczesną technologię umożliwia poszerzenia oferty edukacyjnej o zawody deficytowe w sektorze usługowym, np.: kucharz, piekarz, kelner.
Dziękujemy wszystkim tym, którzy przyczynili się do powstania nowej pracowni zawodowej. Dzięki Wam staliśmy się placówką o jeszcze wyższym standardzie nauczania, z nowoczesną i atrakcyjną bazą dydaktyczną. Placówką umożliwiającą realizowanie oczekiwań przyszłych absolwentów oraz pomagającą spełniać ich marzenia i cele.
Zadanie zostało zrealizowane dzięki dofinansowaniu projektu „Inteligentne Specjalizacje w Powiecie Krotoszyńskim – adaptacja pomieszczeń i wyposażenie pracowni w szkołach prowadzących kształcenie zawodowe” realizowanego w ramach Działania 9.3 Inwestowanie w rozwój infrastruktury edukacyjnej i szkoleniowej Poddziałania 9.3.2 Inwestowanie w rozwój infrastruktury kształcenia zawodowego Wielkopolskiego Regionalnego Programu Operacyjnego na lata 2014-2020.
Tekst: ZSS Krotoszyn, zdjęcia: ZSS, A. Kopras